Tävlingslydnad för brukshundar

Det finns många hundar i Sverige, faktiskt så många som ca 800 000. Vart fjärde svenskt hushåll har ett husdjur och i omkring en tiondel av alla hushåll bor det just en hund. Antalet hundar ökar dessutom för varje år, medan antalet katter minskar något. Många har kanske skaffat sig en hund för att få lite sällskap eller för att barnen kanske tycker det är roligt med ett husdjur. Det finns dock massor av aktiviteter man kan hitta på med sina hundar, som gör att både den mänskliga delen av familjen och hunden lever ett hälsosamt och kul liv. Man kan till exempel börja tävla med sin hund i agility, tävlingslydnad, viltspår eller något annat. Just tävlingslydnad är en typ av hundsport som kräver disciplin och en hel del träning, vilket inte innebär att det inte är en rolig aktivitet för både hund och ägare.

Tävlingslydnad som hundsport ställer höga krav på ägare och hund

Tävlingslydnad för hund

Den som är medlem i en brukshundklubb kan ta med sin hund på en kurs i tävlingslydnad. Precis som namnet antyder har denna gren att göra med hur väl hunden lyder olika kommandon. Inom tävlingslydnad finns det flera olika klasser, där klass 1 är den enklaste. Då gäller det att hunden kan lyda vissa grundläggande instruktioner, som att till exempel stå kvar på en specifik plats eller att en domare ska kunna undersöka hundens bett utan svårigheter. Även moment som apportering och hopp över hinder ingår i tävlingslydnad klass 1.

Tävlingslydnad är som sagt en typ av hundsport som ställer en hel del krav på både hund och ägare. Precis som mycket annan hundsport är det dock riktigt intressant att titta på. För den som är sugen på att spela på hundsport så går detta att göra på de flesta bettingsajter på nätet. Just tävlingslydnad hör inte till de vanligare spelen, men finns likväl i sortimentet hos vissa större eller lite mer nischade spelbolag. Om du äger en hund och är sugen på att börja tävla i lydnad så bör du kontakta din lokala brukshundklubb eller Svenska brukshundklubben.